Prehliadka spevákov rusínsko-ukrajinských piesní má laureátov už 31. ročníka

09.12.2003 Celý región

Ľudmila Švedová zo Svidníka a sestry Anna, Martina a Renáta Harkotove zo Sniny sa stali laureátmi 31. ročníka Makovickej struny, prehliadky spevákov rusínsko...
Ľudmila Švedová zo Svidníka a sestry Anna, Martina a Renáta Harkotove zo Sniny sa stali laureátmi 31. ročníka Makovickej struny, prehliadky spevákov rusínsko-ukrajinských piesní. Prvá ako sólistka sa predviedla piesňou Lem nedumaj chlopče mladyj (Len nerozmýšľaj, chlapec mladý) a trio sestier zaspievalo pieseň Čopnarjova ruka (Krčmárova ruka).

Na dvoch finálových koncertoch v Bardejove 6. decembra vystúpilo dovedna 40 víťazov regionálnych kôl. Regionálne kolá tohoročného pokračovania podujatia sa v máji konali v okresoch Svidník, Bardejov, Humenné, Spišská Nová Ves, Košice, Prešov a Stará Ľubovňa. Zúčastnilo sa na nich 160 spevákov.
Hosťami koncertu pod názvom Spivy moho kraju (Piesne môjho kraja) boli Oľga Seninecová a Natalija Popovičová (obe z Užhorodu, Ukrajina) a rozšírená 15-členná ľudová hudba Folklórneho súboru Šarišan z Prešova. Tento orchester ľudových nástrojov pod vedením Ľubomíra Šimčíka sprevádzal tiež všetkých súťažiacich pri ich vystúpení.
Usporiadateľ prehliadky Zväz Rusínov-Ukrajincov SR získal na krytie nákladov podporu Ministerstva kultúry SR a viacerých miestnych sponzorov.
Na regionálnych kolách Makovickej struny sa za 31 ročníkov predstavilo 5508 spevákov a predniesli 8482 piesní. Na vyvrcholení v Bardejove sa doteraz prezentovalo 1429 interpretov s 1050 piesňami. Od prvého ročníka je pri prehliadke Andrej Karško, ktorý aj toho roku mal na starosti dramaturgiu a scenár finálových koncertov. Vlastní aj väčšinu notových záznamov festivalových piesní. Jeho ambíciou je, aby už v základných kolách Makovickej struny odznievali oprášené zabudnuté staré ľudové piesne tejto národnostnej menšiny a v interpretácii mladých interpretov.

(jj)
 

Vyberte región